Gaglojev chce medaily pre Slovensko, Lengyel: Má aj na olympiádu

19.06.2015 Celý región

Baku 19. júna (TASR) - Účinkovanie slovenskej zápasníckej výpravy na 1. európskych hrách v Baku zakončil voľnoštýliar Soslan Gaglojev. Ruský rodák so slovenským pasom mieril vo štvrtok za medailou, no nakoniec sa mu ušlo "len" delené piate miesto, s ktorým nebol spokojný. "Piate miesto nie je miesto. Chcel som medailu," povedal.

Dvadsaťdeväťročný Gaglojev sa predstavil v najvyššej hmotnostnej kategórii do 125 kg. Do semifinále prešiel bez väčších problémov, no v ňom už nestačil na neskoršieho víťaza Tahu Akgüla z Turecka. V zápase o bronz sa stretol s domácim Džamaladdinom Magomedovom. Duel bol od začiatku vyrovnaný, no potom Gaglojevovi nevyšiel útok, prehrával 0:5 a jeho súper si už náskok ustrážil. "Zaútočil som, on urobil protiútok a vyšiel mu. Potom to už bolo ťažké otočiť. Som sklamaný a trošku na seba nahnevaný. Piate miesto nie je miesto. Ja som chcel medailu. Som slovenský občan a preto chcem získať medailu pre Slovensko," sypal si popol na hlavu.

Dres s trikolórou si obliekol prvýkrát v roku 2014. "Slovensko sa mi páči, sú tu dobrí chlapi a mám tu kamarátov. Aj keď ideme na sústredenie alebo súťaž, tak je vždy príjemná atmosféra. Cítim sa dobre a potom sa mi aj dobre zápasí," pochvaľoval si.

Rodák z ruského Ordzonikidze je odchovancom známej osetínskej zápasníckej školy vo Vladikavkaze, v ktorej pôsobil aj bývalý reprezentant David Musuľbes, a podobný je aj jeho príbeh. Pod Tatry ho dotiahlo ešte bývalé vedenie Slovenského zápasníckeho zväzu (SZZ) ako perspektívneho reprezentanta a bývalého juniorského majstra sveta. "Pritiahli ho sem tí istí ľudia, ktorí zavolali aj Musuľbesa. Po ňom chceli aj ďalších mladších borcov. Prišiel sem spolu s iným juniorským majstrom sveta za Rusko Kachaberom Kubeštym. Ten však nakoniec občianstvo nepodpísal. Gaglojev u nás zostal," povedal pre TASR predseda SZZ František Lengyel.

Gaglojev nestojí slovenský zväz príliš veľa, keďže po dohode sa pripravuje individuálne v Rusku. Väčšie náklady predstavuje iba cestovanie na Slovensko a na súťaže. Napriek tomu, že väčšinu času trávi vo svojej rodnej krajine, stihol sa naučiť aj trochu po slovensky. "Keď získaval občianstvo, musel tu určitú dobu bývať a žiť a vtedy sa aj naučil po slovensky. Mali ho na starosti ľudia, ktorí mu tu pomáhali," pokračoval Lengyel.

Prvý veľký turnaj v slovenských farbách absolvoval vlani. Majstrovstvá sveta v Uzbekistane mu však nevyšli podľa predstáv, keď skončil už v osemfinále. Z triumfu sa vtedy tešil rovnako ako v Baku Akgül. "Vtedy sme mu povedali, že jeho kvalita je niekde úplne inde. On odvetil, že sa poriadne pripraví a bude skutočne dobrý. Teraz v Baku ukázal, že je toho schopný a všetkých nás potešil."

Hlavným cieľom na najbližšie obdobie sú majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia od 7. do 15. septembra v americkom Las Vegas. Na svetovom šampionáte nepôjde iba o medaily, ale aj o miestenky na olympijské hry do Ria. "Soslan je borec, ktorý má svoju úroveň a kvalitu. Myslím si, že určite má na to, aby postúpil do Ria. Ako už dopadne tam, to uvidíme," dodal Lengyel.
 

Vyberte región